KARSPRÆNGNINGER - BEN

MIKRO-SCLEROSERING
Efter ny bekendtgørelse fra sundhedsstyrelsen, er det ikke længere tilladt for Ellipse behandlere som Unique Ellipse at udføre mikro-sklerosering ude på klinikkerne. Men vi kan i stedet henvise til vores samarbejdspartner og speciallæge Ole Momsen på Aros Privathospital.

BEHANDLING AF KARSPRÆNGNINGER PÅ BEN
Årsager til karsprængninger på benene:
Udviklingen af karudvidelser på benene er i mange tilfælde arveligt betinget.
Hormonelle påvirkninger f.eks. i forbindelse med graviditet, alder eller brug af p-piller kan også være nogle af årsagerne til overfladiske karsprængninger på benene.

HVAD ER MIKRO-SCLEROSERING?
Mikro-sklerosering er en teknik, som benyttes til injektion af blå og røde karsprængninger. Metoden benyttes især på benene, hvor karsprængningerne kan være svære at behandle med laser eller pulserende højenergilys. I visse tilfælde kan Mikro-sklerosering med fordel kombineres med højenergilys.

HVORDAN VIRKER MIKRO-SCLEROSERING?
Via en meget tynd kanyle indsprøjtes en væske
direkte i karsprængningen. Væsken virker irriterende på karvæggen, hvorefter karret klapper sammen, blegner og forsvinder i løbet af dage til uger. Den endelige effekt ses først efter op til 1 måned.

HVOR EFFEKTIV ER BEHANDLINGEN?
Mængden og typen af karsprængninger er afgørende
for hvor mange behandlinger der skal til, for at opnå et tilfredsstillende resultat. Efter 1-4 behandlinger ses normalt en reduktion af karrene på 50-80%. De behandlede kar kommer sjældent igen, men nye kan opstå.

GØR DET ONDT?
Ved injektionerne bruges en meget fi n, tynd nål som vil føles som små
stik. Det kan ikke sammenlignes med normale injektioner eller blodprøvetagning. En behandling varer 20-30 minutter hvor der vil blive givet et større antal injektioner.

Inden første behandling Ved en forundersøgelse vurderes det af en speciallæge om yderligere specialundersøgelser tilrådes ved mistanke om åreknuder. Disse bør nemlig behandles først for at få det bedste resultat ved mikroskleroseringen. Dit specifikke behandlingsbehov vurderes og forløbet bliver gennemgået grundigt.

EFTER BEHANDLINGEN
Efter behandlingen kan der ses hævelse og blå mærker, kartegningerne
i det behandlede område kan se værre ud i den første tid. En kompressionsstrømpe
der dækker fod, underben og lår bør benyttes den første uge efter behandlingen.
Sol og solarium skal undgås den første måneds tid, for at mindske risikoen for misfarvninger.

Bivirkninger til behandlingen Som bivirkning til injektionerne kan der ses en mørkfarvning omkring de behandlede kar, hvilket dog normalt forsvinder med tiden. Nydannelse af helt små kar. Sjældent opstår der små sår, der kan føre til ardannelse.
Allergiske reaktioner er yderst sjældne.

HVEM BØR IKKE BEHANDLES MED MIKROSKLEROSERING?

  • Personer der tidligere har haft blodpropper i ben eller lunger

  • Personer der er i blodfortyndende behandling

  • Personer der er blevet opereret for åreknuder inden for de sidste 3 måneder

  • Personer med sukkersyge

Før du beslutter dig for en behandling, gennemgår vi naturligvis hele forløbet på klinikken, så du kan føle dig tryg hele vejen igennem.