Nd Yag Laser

Kar/rødme reduktion (fjernelse) Nd YAG laser:

Brug af Nd YAG laser til behandling af kar: Dette er en anerkendt og effektiv metode  til behandling af fine blodkar, ofte kar på benene (0,5-3,0 mm i diameter), samt fine kar og rødme ofte i ansigtet, omkring og på  næsen samt påkinder, bryst mv.
Kontraindikationer (personer, tilstande der ikke må behandles):

Personer, der danner fortykkede ar (keloid), som har akutte eller kroniske hudlidelser. Hvis du er i behandling med binyrebarkhormoner (Tabl., skal ofte vente 2 år uden),har tydelige og udbredte åreknuder på ben( som først bør vurderes og evt. kirurgisk behandles).
I en uge før laserbehandlingen må du ikke have indtaget tetracyklintabletter eller anden lysfølsom medicin, blodfortyndende medicin, have pacemaker, epilepsi eller alvorlig sygdom. I de seneste seks måneder må du ikke have indtaget isotretinointabletter (cyklisk A-vitamin). Gravide og ammende behandles ikke. Virkningsmekanisme :

Baggrunden for effekten er laserlysets optagelse i blodets farvestof, hæmoglobin, hvor lysets energi omsættes til varme, blodet størkner og karvæggen nedbrydes. I løbet af 2-3 måneder vil kroppen sædvanligvis have fjernet det nedbrudte væv. Du er velkommen til at medbringe en bisidder, når du skal modtage den mundtlige information om behandlinger og metoder.

Behandlingsforløbet:

De behandlede kar vil således sædvanligvis forsvinde. Efter en periode kan nogle af de behandlede kar dog ofte delvist gendannes og enkelte tidligere dybereliggende kar kan blive synlige, hvorfor det kan blive nødvendigt med flere behandlinger. Typisk kan der samme sted blive behov for mindst 2 til 4 behandlinger, og det kan i enkelte tilfælde være nødvendigt at supplere med en IPL metode til meget fine og overfladiske kar og rødme, før det fulde ønskede resultat opnåes. Der kan ofte efter 2 til 4 behandlinger forventes en reduktion på70 til 80 %. Din tendens (svaghed) til at danne fine uønskede synlige kar og rødme, især på benene, kan vi ikke fjerne. Dette betyder, at du fremover ( ofte med 1- flere års mellemrum ) kan få brug for endnu en serie af behandlinger. I den situation kan det være tilrådeligt at gentage karbehandlinger inden karrene igen bliver meget tydelige (store). Oftest holder behandlingsresultatet fra 6 mdr til flere år.

Hvad mærker jeg: Du vil føle en kortvarig let smerte, når laseren kører henover huden, hvor blodkar og rødmen ses .
Bivirkninger:
Generelt er der lav risiko for bivirkninger, og disse vil oftest bestå i kortvarig smerte, hævelse, rødme, mørke små streger og evt. blåmærker i de behandlede områder. Disse vil forsvinde efter 2- 3 måneder. Rødme og hævelse forsvinder ofte hurtigere. Ved behandling af større kar kan ses dannelse af små overfladiske blærer og sår, som ofte vil være helet efter 2-4 uger. På sår kan lægges tynd og ultratynd Compeed fra apotek, det skiftes efter 2-3 dage. Yderst sjældent kan forekomme overfladiske små ardannelser samt pigmentfejl.

Efter behandling: Undgå kraftig fysisk aktivitet, især cykling og hurtig gang de følgende 5 dage efter en behandling. Det er vigtigt at man ikke piller og ikke fjerner de sammensmeltede hudceller ( skorper). Et sår skal have ro og mulighed for at hele nede fra bunden.
I behandlingsperioden og en måned efter, vil det være tilrådeligt at dække de behandlede områder med en effektiv solbeskyttelse ( P20 ).

Jeg, som klient , har fået udførlig information om, hvordan behandling af blodkar med Nd YAG -laser foregår. Jeg har fået tilfredsstillende svar på alle mine spørgsmål.
Jeg har svaret oprigtigt på spørgsmål om min helbredstilstand

jeg er parat til at følge råd og anbefalinger fra den behandlende registrerede sundhedsperson.
Jeg accepterer hermed at lade mig behandle med NdYag - laser og evt. alternere med en IPL laser

Jeg accepterer også, at behandlingen dokumenteres med foto.

 

 

Marts 2018

Revideres næste gang Februar 2020 Sygeplejerske Trine Mau.